Hier vindt u ons beste, professionele, advies om het zonweringdoek te kiezen dat volledig aan uw verwachtingen voldoet.
Wanneer u snel één van de beste doeken in de markt in huis wilt halen, aarzel dan niet en bestel een doek uit de collectie: DICKSON ORCHESTRA
De meerderheid van de zonweringen in Europa is uitgerust met dit type doek….en niet voor niets!
1- Introductie
2- Welke vragen moet u zichzelf stellen voor u kiest
3-
Vergelijkingstabel: welk type doek moet ik kiezen?
4- De kleurkeuze
5- Alle collecties online raadplegen of downloaden
6- Hoe nu te kiezen?
1 - Introductie
Er zijn op de Europese markt vele soorten doek te koop welke geproduceerd worden door een handvol verschillende fabrikanten.
Elk doek is uniek in thermische en mechanische performance, weerstand tegen UV, veredeling en visueel comfort.
Deze verschillen ontstaan door de methode van de productie aan de ene kant, de kwaliteit van de gebruikte materialen en de manier van kleuren aan de andere kant.
Om uw keuze te vergemakkelijken, hebben we een aantal zaken voor u vergeleken en verwerkt in onderstaand overzicht:
2 -Welke vragen moet u zichzelf
stellen voor u kiest
Welke bestemming?
Is het doek voor uw zonwering, terras/tuin overkapping of als windbescherming voor uw balkon?
Inderdaad, bepaalde doeken kunnen worden gebruikt voor meerder bestemmingen en daarbinnen onderscheiden zich ook weer meerdere “doek families”
De gebruiksmogelijkheden en -beperkingen zijn niet hetzelfde, de productieprocessen evenmin.
Welk gebruik?
Wat verwacht u van het doek? Moet het u beschermen tegen hitte, licht, weer of een beetje van alles? Wilt u bijvoorbeeld een ademende stof die niet snel verkleurd? Het doek wat u zoekt vindt u wanneer u dit verhaal door loopt.
Welk budget?
De prijs van een doek hangt sterk af van de manier waarop het geproduceerd wordt en met welke materialen en technologieën. Ook het land van herkomst heeft invloed op de prijs. U heeft uw budget, wij hebben de prijsverschillen voor iedere “familie” van doek van DICKSON ORCHESTRA berekend. Aan u de keuze….
Welke kleur?
Wist u dat een donker doek efficiënter is qua bescherming tegen hitte dan een licht doek? Hoe tegenstrijdig dit ook moge klinken, het is waar. We hebben ter vergelijking twee doeken genomen van dezelfde fabrikant, uit dezelfde collectie, met hetzelfde gewicht per vierkante meter en dezelfde manier van fabricage. Het verschil zit hem puur in de kleur die we dus met opzet contrasterend hebben genomen.
Doek : DICKSON ORCHESTRA nummer 6028 zwart : zon doorlatendheid = 0.00
Doek : DICKSON ORCHESTRA nummer 0001 ecru : zon doorlatendheid = 0.27
Het is duidelijk; het lichte doek laat 30% van de zonnewarmte door waar het donkere doek het volledig tegen houdt. Verbazingwekkend nietwaar?
Conclusie: Wilt u een optimale
bescherming tegen de warmte van de zon….neem
een donkere kleur.
3- Vergelijkingstabel: welk type doek moet ik kiezen?
(1)
De kleur heeft een belangrijke invloed op de thermische
prestaties van het doek. Hoewel dit vreemd lijkt adviseren wij toch: kies een
donkere kleur.
(2)
Acryl doeken zijn niet geheel waterafstotend. Een kleine
regenbui is echter geen probleem, u blijft droog.
(3)
De kleur heeft een belangrijke invloed op de lichtdoorlatendheid
van het doek. Nogmaals ons advies: kies een donkere kleur.
(4)
Waterdichte acryl doeken zijn voorzien van een extra coating
waardoor ze volledig waterafstotend zijn en worden daarom meestal ingezet voor
professioneel gebruik (Hotels, Cafe’s, Restaurants). De kleurkeuze is derhalve
zeer beperkt.
(5)
Vooral tijdens de eerste paar weken van gebruik kan er door de
warmte een plastic geur ontsnappen aan PVC. Dit brengt bij sommige mensen een
gevoel van verstikking te weeg.
(6)
Met uitzondering van de doeken van het type DICKSON SUNWORKER
CRISTAL welke perfect waterdicht zijn.
(7)
Het enige “nadeel” is de iets hogere gevoeligheid voor
mechanische belasting t.o.v. PVC.
(8)
De belangrijkste nadelen zijn de stugheid en het gewicht,
waardoor het moeilijk is om op te rollen, evenals het ontbreken van thermisch
comfort en ademende werking.
Algemene opmerking: het licht en dus de sfeer onder een doek is direct gerelateerd aan de kleur. Het gespannen doek is transparant. Zie het als een lichtprojector waarbij een gekleurd filter wordt geplaatst. De kleur van het licht onder een zonwering, in een winkel of onder een afscherming zal, afhankelijk van de kleur stof, radicaal anders zijn. Hou hier rekening mee bij uw keuze.
4- De kleurkeuze
De keuze van de kleur is aan u. De trend is uni-kleuren.
Bij veel flats of appartementsgebouwen is de keuze van kleuren beperkt en vastgelegd in een regelement door een “vereniging van eigenaren”.
Heeft u zelf de keuze van de kleur, kies dan een donkere tint. Het is efficiënter qua warmte en prettiger qua visueel comfort.
Sommige collecties van PVC-doek, en dan met name POLISCREEN 555, zijn zeer beperkt in termen van kleurkeuze. Dit is te wijten aan de technische beperkingen bij de vervaardiging ervan.
5- Alle collecties online raadplegen of downloaden
Wij hebben ervoor gekozen om u een zo breed mogelijke gamma van kwaliteiten en kleuren aan te bieden. De doeken die wij produceren zijn vervaardigd door de grootste Europese wevers:
DICKSON
(F),
FERRARI (F),
SAULEDA (ES),
SATTLER (AU),
LATIM (F),
CITEL
(ES),
RECASENS
(ES)
SCREEN PROTECTORS
(ES)
Via bovenstaande links staat de grote verscheidenheid aan collecties te uwer beschikking. Dit zodat u desgewenst e.e.a. online kunt bekijken of downloaden. U heeft hiermee toegang tot duizenden doeken en referenties. Zoals u begrijpt is het voor ons onmogelijk om al deze variëteiten in voorraad te hebben waardoor het heel soms voor komt dat wij de gewenste stof niet direct kunnen leveren. We moeten dan bestellen bij de fabrikant en zijn dan afhankelijk van de snelheid van levering door hen voor we kunnen beginnen aan het door u bestelde maatwerk. Gevolg hiervan kan zijn dat we de gemiddelde levertijd van 10 dagen niet halen. Waarvoor uw begrip.
DICKSON is de Europese marktleider in zonweringdoek. Een ruime meerderheid van de zonweringsystemen in Europa is voorzien van doek geweven door DICKSON. De kwaliteit is onberispelijk en de doeken hebben minimaal 5 jaar garantie.
Waarschijnlijk kiest ook u een doek van deze fabrikant. Maar dit is niet verplicht natuurlijk. We leveren stoffen van alle genoemde fabrikanten. Eén van de redenen om te kiezen voor een doek uit de collecties van DICKSON is dat we het waarschijnlijk op voorraad hebben wat zelfs een verdere verkorting van de levertijd met zich mee kan brengen!
De zonweringdoeken
Acryl doeken
Doek van DICKSON (Orchestra, Max, Opéra, Symphony en Alto)
Doek van SATTLER collectie Elements
Doek van SATTLER collectie Lumera
Doek van SAULEDA collectie Alegria
Doek van SAULEDA collectie Limited Edition
Doek van SAULEDA collectie Solrain
Doek van SAULEDA collectie TOP RF
Doek van LATIM
Doeken gemaakt van andere- en speciale stoffen
Doek van Soltis 92 door FERRARI
Doek van Soltis 86 door FERRARI
Doek van SUNWORKER door DICKSON
Doek van Précontraint 502 door FERRARI
Doek van SOLSCAPE E1
Doek van POLISCREEN 555 door PROTECTOR SCREENS
6-
Hoe nu te kiezen?
We gaan ervan uit dat uw zonwering reeds voorzien is
van een doek dus misschien kunt u eens bekijken wat voor een soort doek het is:
· Katoenen doek
· Polyester doek
· Acryl doek
· Voorgespannen doek, met of zonder bewerking
Al deze doeken hebben andere kwaliteiten.
Tegenwoordig zijn eigenlijk alle zonweringen voorzien van acryl doek met een gewicht van ongeveer 300 gram per vierkante meter.
Als het niet weet raden wij u aan dat u een doek uit de collecties van DICKSON kiest. De kwaliteit is onberispelijk en de doeken hebben tenminste 5 jaar garantie.
Acryl doek
Het acryl doek is het beste compromis op het gebied van thermische prestaties, duurzaamheid, mechanische sterkte en prijs. Dit is niet de enig mogelijke keuze, maar het heeft ongetwijfeld de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Dus wanneer u niet weet welk doek u moet nemen; kies dan altijd voor een acryl doek, de beste/veiligste keuze.
De toonaangevende fabrikanten, ook bekend als de wevers zijn: DICKSON (FR), SAULEDA (ES), SATTLER (AU), LATIM (FR), CITEL (ES), FERRARI (FR), RECASENS (ES), SCREEN PROTECTORS (ES)
Katoenen doek
Schermdoeken van katoen zijn zeer zeldzaam geworden. Ze hebben buitengewone kwaliteiten op het gebied van duurzaamheid en visuele aspecten. Ze zijn extreem duur en zeer zwaar. Tegenwoordig zijn deze doeken allemaal vervangen door het veel toegankelijker acryl doek. Sommige zeer exclusieve Parijse winkels gebruiken deze doeken nog vanwege hun onvergelijkbare visuele capaciteiten.
Voorgespannen doek, met of zonder bewerking
Voorgespannen doek heeft een hart van acryl dat aan de boven en onderzijde vastgezet en gespannen wordt.
De stof wordt vervolgens aan beide zijden voorzien van een laagje warme pvc die zich, door de manier waarop de stof opgespannen is, goed kan hechten. Op deze manier ontstaat een doek welke superieur is aan een doek van zuiver acryl op het gebied van mechanische kwaliteiten en is volledig waterdicht.
Het nadeel van deze doeken is hun kunststof uiterlijk. Zelfs al zijn ze van uitstekende kwaliteit, dan nog worden ze gezien als “zwaar plastic zeil”. Dit, samen met het 'eco'-aspect, maakt dat ze niet erg populair voor gebruik in zonweringen zijn.
Rekening houdende met bovenstaande hebben de betreffende fabrikanten een soortgelijke stof ontwikkeld maar dan geperforeerd. De basis is nog steeds acryl met daarop pvc alleen is de dikte van het acryl veel minder en is de gehele stof geperforeerd zodat de stof kan ademen en licht door laat.
Hierdoor ontstaat er een licht en fris klimaat onder het doek. Waar je normaal een zware, soms zelfs verstikkende, verwacht onder pvc doek is dit hier niet het geval.
Er zijn aanzienlijke verschillen in kwaliteit van voorgespannen doek. Het is vooral de kwaliteit van de coating die telt. In het kort: hoe zwaarder het doek, hoe langer het mee gaat. De standaard is het een doek met een geschat gewicht van 600 gram per vierkante meter.
De belangrijkste fabrikanten zijn FERRARI SOLSCAPE en SCREEN PROTECTORS waarbij de Franse fabrikant FERRARI als maatgevend wordt gezien.
Inleiding
Het vervangen van het doek van een zonwering is relatief eenvoudig en u heeft er weinig gereedschappen voor nodig.
Het makkelijkste is om het vervangen van een zonwering doek, het doek van een tuinoverkapping of het vervangen van een wind-/inkijk doek aan een balkon, met twee personen uit te voeren.
Dit is met name zo omdat de doeken meestal in het systeem gemonteerd zitten met pezen die door een sleuf getrokken moeten worden. (Onderste en/of bovenste bevestiging) De ene persoon zal het doek door de sleuf moeten trekken terwijl de andere het doek geleidt.
Het belangrijkste bij dit werkje is niet de techniek of het gereedschap maar kalmte en geduld…….
Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ruim 25 jaar ervaring met zonweringen en -doeken hebben we verpakt in een aantal praktijkvoorbeelden. Wat u hieronder vindt zijn bewezen technieken.
Demontage van uw oude
zonweringdoek
Op enkele zeldzame uitzonderingen na is het NIET handig om het complete zonweringsysteem te demonteren bij het vervangen van het doek.
Het losmaken aan de onderkant (draag- of uitvalarm)
Begin door te kijken naar de manier waarop de stof van de zonwering is bevestigd aan de draagstang. U kunt te maken hebben met een zoom, nietjes, een sleuf of clips.
Clips: rol de zonwering volledig uit. Verwijder de clips. Schuif een platte schroevendraaier tussen de clip en de stof, let op beschadigen van het doek. Haal de schroevendraaier om zodat de clip loskomt.
Sleuf: Als het doek door een sleuf loopt, moet u deze daaruit zijdelings verwijderen. Verwijder eerst de afdekplaatjes die de de lelijke zijkantkanten van de draagstang afdichten.
Als u dit heeft gedaan, kunt u een schroef tegenkomen welke in de sleuf gedraaid zit. Deze heeft als functie te voorkomen dat het doek gaat trekken onder invloed van de mechanische belasting van het systeem. Losdraaien en verwijderen.
Open uw zonwering ongeveer 50 cm. Blokkeer het systeem in deze positie d.m.v. een riem, trekband of een touw.
Pas in dit stadium goed op!! Het systeem is vaak voorzien van veren die er voor zorgen dat het doek strak staat. Er staat op dit moment veel spanning (potentiele energie) op het systeem dat, als het niet goed vast is gezet, ineens vrij kan komen en u in onbalans kan brengen of, nog erger, kan verwonden. Zorg er dus voor dat het systeem goed geblokkeerd is!
Rol de stof van uw zonwering volledig uit.
Als uw elektrische luifel stopt voordat het doek volledig afgerold is, heeft de het systeem de instelling van de maximale uitval bereikt. Deze programmering moet omzeild worden. Raadpleeg de handleiding van de werking van de motor en/of de afstandsbediening.
Wanneer het doek van de luifel volledig is afgerold ziet u een gegalvaniseerd stalen buis.
Verwijderen van het doek van de rolbuis (bovenkant)
Nieten: Verwijder de nieten met een tang.
Clips: Verwijder de clips. Schuif een platte schroevendraaier tussen de clip en de stof, let op beschadigen van het doek. Haal de schroevendraaier om zodat de clip loskomt.
Sleuf: Als het doek door een sleuf loopt, moet u deze zijdelings verwijderen. Dat is vaak aan de ene zijde makkelijker dan aan de andere. Bepaal vooraf via welke zijde u het doek het makkelijkst kunt verwijderen.
Het kan voorkomen dat uw zonwering is voorzien van een koof waardoor u de zijkanten van de rol niet kunt zien. Als dit bij u het geval is dient u eerst de (zijkanten van) de koof te verwijderen zodat u de sleuf kunt zien c.q. erbij kunt.
Verlijmd: Het komt in zeer zeldzame gevallen voor dat de stof rechtstreeks op de rolbuis is gelijmd. Als dit het geval is, probeert u het doek er gewoon van af te trekken. Lukt dit niet dan snijdt u het doek zo kort mogelijk af. Het randje dat achterblijft heeft geen invloed op het oprollen van het doek in de toekomst.
Het verwijderen van het doek zelf
Nu trekt u aan het doek aan de kant die u gekozen heeft. Stevig trekken. Trek gelijktijdig aan de kant van de rolbuis en de draagarm.
Indien u dit alleen doet trekt u ombeurten bij de rolbuis en de draagarm.
Demontage van de volant
Indien uw zonwering voorzien is van een volant verwijdert u deze op dezelfde manier als hierboven: via de zijkant.
Het aanbrengen van uw nieuwe
doek
Voorbereidingen
Zorg bij het uitpakken van u nieuwe zonneschermdoek voor een schone ondergrond. Leg ‘m bijvoorbeeld op het oude doek als dit verder niet vuil is.
Neem even de tijd om het frame en rolbuis goed schoon te maken en in het bijzonder de sleuf als het doek daardoor moet! Gebruik een goede allesreiniger van het soort "Ajax" zeer verdund, in een emmer (10 l) gevuld met warm water.
Was uw handen goed! Beter nog is het om (schone!) werkhandschoenen te dragen.
Het aanbrengen van het doek
Pak het doek uit en vouw het in de breedte. Op deze manier is het makkelijker om het doek in het systeem te schuiven.
Let op dat afwerking van de naden en zomen van het doek naar beneden wijzen bij montage.
Wanneer u het nieuwe doek in de daarvoor bestemde sleuven gaat schuiven zorg er dan voor dat u deze sleuven in spuit met een Teflon spray, te koop bij alle bouwmarkten. Dit niet vettige product zal geen sporen achterlaten op uw nieuwe doek.
Neem het doek en trek de pezen door de daarvoor bestemde sleuven met stukjes van ongeveer 20 cm per keer.
PAS OP!!
Te ruw te werk gaan kan leiden tot beschadiging en scheuren!
Eén persoon trek het doek door de sleuf en een tweede zorgt ervoor dat de stof er zo recht mogelijk (horizontaal) in gaat.
Trek het doek dus rustig door de sleuf en zorg voor begeleiding en geleiding vanaf de zijkant.
Lukt het niet om de stof door de sleuf te krijgen, controleer dan of de diameter van de pees i.c.m. de stof niet te groot is t.o.v. de sleuf. Als dit het geval is: neem contact met ons op!
Wanneer u klaar bent is de kans groot dat het doek iets rimpelig is. Dit is volkomen normaal en komt door het manipuleren met de stof tijdens het aanbrengen. Het weefsel, dat doordrongen is van coatings, is vrij stug. De stof zal zichzelf straktrekken waardoor de rimpels (plooien) verdwijnen. Het beste is om de zonwering één nachtje open te laten staan. De stof zal onder invloed van de morgendauw energiek worden. Laat het bij één nacht en let op het weer.
Vergeet niet de nieuwe volant te monteren....
Voor u het afdekkapje van de draagarm monteert zet u eerst weer de schroef terug (bij voorkeur een nieuwe van RVS-> hoeft niet) die voorkomt dat de stof kan gaan schuiven. Draai de schroef voorzichtig in de sleuf: vast = vast…
U kunt nu de riemen/het touw waarmee u het systeem op z’n plek hield lossen. Zorg dat u voor de tijd het doek opgerold heeft en er spanning staat op het canvas. Blijf wel op uw hoede voor het plotseling losschieten van het systeem.